DESPRE IAȘI
Despre Iași

Iașiul (Târgu’ Ieșilor) este cel mai important centru politic, economic și cultural al provinciei Moldova precum și unul dintre cele mai vechi orașe din România. Situat în partea de nord-est a țării, Iașiul a fost timp de multe secole punctul de trecere al celor mai importante rute comerciale care leagă Polonia, Ungaria, Rusia și Constantinopol.

Adânc înrădăcinat în istorie, Iașul a fost centrul principal al culturii moldovenești, încă de la sfârșitul anilor 1300. Orașul se mândrește că este locul în care a apărut primul ziar românesc. Iași este și casa primei universități românești și este – în prezent – al doilea centru universitar ca mărime din România.

În ultimii 600 de ani, istoria, cultura și viața religioasă au modelat caracterul unic al orașului. Iasiul se mândrește cu un număr impresionant de biserici ortodoxe, peste 100, multe dintre ele situate în zona centrală numită Platoul de Aur. Cea mai veche, Biserica Domnească Sfântul Nicolae, datează din vremea celor mai mari domnitori ai regiunii, domnitorul Ștefan cel Mare (Ștefan cel Mare) care a domnit din 1457 până în 1504. Cele mai spectaculoase biserici sunt însă Catedrala Mitropolitană Sfânta Parascheva din secolul al XVII-lea 

(Catedrala Mitropolitană Sfânta Parascheva) și Biserica Trei Sfinți Ierarhi (Biserica Trei Ierarhi), ambele exemple foarte bune de artă bizantină. Pereții exteriori sculptați complex ai Bisericii Trei Ierarhi îi fac pe mulți vizitatori să se gândească la o dantelă de piatră.

Iașiul este unul dintre puținele orașe din lumea ortodoxă care găzduiește peste 100 de biserici.

În 1565, Iașiul a devenit capitala regiunii Moldova (Estul României) şi – pentru o scurtă perioadă de timp (1859 – 1862) – capitala României.

Podișul de Aur reprezintă nucleul orașului, în jurul căruia s-a dezvoltat de-a lungul secolelor întreaga așezare. Cu Palatul Culturii la un capăt și Piața Unirii la celălalt capăt, Podișul de Aur are clădiri administrative, biserici istorice, palate și conace. Multe alte obiective și puncte de interes importante pot fi găsite în imediata apropiere a Podișului de Aur.

Palatul Culturii

Adresa: Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, nr.1

Această construcție remarcabilă (1906-1925), construită în stil neogotic flamboyant, stă parțial pe ruinele unei curți regale medievale menționate în documente datând din 1434. Astăzi, palatul cu 365 de camere găzduiește Biblioteca Gheorghe Asachi și patru dintre muzeele orașului: Muzeul Regiunii de Istorie a Moldovei, Muzeul de Etnografie Iasi, Muzeul de Arta Iasi si Muzeul Stiintei si Tehnicii.

Holul principal al Palatului Culturii Iasi, mobilierul generos si scara magnifica, pot fi admirate gratuit; sunt necesare bilete pentru a vizita muzeele.

Site web: https://palatulculturii.ro/

Catedrala Mitropolitană Sfânta Parascheva

Adresa: Bd. Stefan cel Mare și Sfânt 46

Deschis: Luni. – Duminica: 9 a.m. – 8 p.m.

Admitere liberă

Construită în stil renascentist italian, Catedrala Mitropolitană Sf. Paraschiva este cea mai mare biserică ortodoxă din România. Construcția a început în 1833 și s-a încheiat în 1839, dar cupolele i-au căzut, iar biserica a rămas în ruină până în 1880, când, cu ajutorul Fundației Regelui Carol I, au început din nou lucrările, care au durat până în 1888. Vastul interior a fost pictat în 1887. de Gheorghe Tattarescu iar vitraliile au fost finalizate de o fabrica bavareza din Munchen.

În 1639, domnitorul Vasile Lupu a cheltuit întregul buget al Proncipatului Moldovei pentru următorul an și jumătate pentru a dobândi moaștele Sfintei Parascheva de la Constantinopol. Moaștele au fost mutate la Catedrala Mitropolitană în 1889, după ce un incendiu a afectat Biserica Trei Ierarchi unde fuseseră amplasate inițial.

Catedrala încă mai folosește unul dintre clopotele originale în turla sa de nord-est. În interiorul clopotului, o inscripție spune că a fost făcut din patru tunuri capturate de la armata turcă în războiul din 1828-1829. În apropiere se află Biserica Veche Mitropolitană Sf. Gheorghe din secolul al XVIII-lea (Biserica Sfântul Gheorghe).

În fiecare an pe data de 14 octombrie, pelerini din toate colțurile României și din țările învecinate se îngrămădesc la Iași pentru a îngenunchia si a se ruga în fața moastelor Sfintei Paraschiva, hramul catedralei.

Site Web: https://mmb.ro/ 

Mănăstirea Sfinților Trei Ierarhi

Adresa: Str. Stefan cel Mare 62

Deschis: Zilnic 9:00 – 13:00 & 15:00-19:00

Mănăstirea Sfinților Trei Ierarhi (construită între anii 1637 – 1639) este un obiectiv turistic ce nu trebuie ratat de niciun turist care ajunge în Iași.

Nimic nu te poate pregăti, însă, pentru decorarea sa uluitoare ornamentată: întregul exterior al bisericii este acoperit cu modele delicate și complicate sculptate în piatră și răspândite pe 30 de frize. Această „broderie din piatră” este un amestec de motive occidentale gotice, renascentiste și orientale.

Legenda spune că exteriorul era acoperit cu aur, argint și lapislazuli, dar cu secole în urmă, când Imperiul Otoman a încercat să cucerească Moldova, invadatorii au pus biserica pe foc și au topit tot aurul.

Picturile interioare originale au fost finalizate de artiști ruși trimiși la Iași de către țar. În 1882, frescele au fost îndepărtate când arhitectul francez Lecomte de Nouy a început să reproiecteze interiorul după mai multe incendii și șase cutremure au deteriorat structura. Fragmente originale ale frescelor sunt încă păstrate în muzeul Sala Gotică din apropiere (Deschis: marți-duminică. 10:00 – 16:00. Taxa de intrare).

Interiorul se lauda cu mormintele unor romani celebri, printre care ctitorul acestei biserici, Vasile Lupu, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, si domnitorul Dimitrie Cantemir. În 1994, biserica s-a redeschis ca mănăstire. Pe 30 ianuarie sunt prăznuiți aici cei trei sfinți ocrotiți (Vaile cel Mare, Grigorie de Nazianz și Ioan Criostom).

Site Web: http://www.manastireasftreiierarhi.ro/ 

Palatul Roznovanu, Primăria Municipiului Iași

Adresa: Bd. Stefan cel Mare si Sfant 45

Acest palat neoclasic în stil vienez a fost construit în 1832 după proiectul lui Gustav Frey Wald. Fațada sa a fost decorată cu statui de marmură ale personajelor mitologice precum Diana și Apollo și se spunea că este mai măreț decât toate celelalte conace din Iași. 

Palatul a ars în 1844 și a fost reconstruit de judecătorul Nicolae Rosetti Rozvaneanu, născut într-o familie foarte înstărită. În 1891, clădirea a devenit Primărie, dar doi ani mai târziu, a fost transformată în reședință regală. Astăzi, servește din nou drept Primărie.

Site web: http://www.primaria-iasi.ro/ 

Teatrul Național

Adresa: Str. Agatha Bârsescu 18

Construită la sfârșitul secolului al XIX-lea pe locul vechii Primării, aceasta este una dintre cele mai elegante clădiri din România. Arhitecții au fost vienezii Feller și Helmer care au construit ulterior teatre la Cernăuți și Sofia. Bogat decorat în stil francez-eclectic, teatrul are una dintre cele mai splendide săli de spectacol din țară. Poate găzdui 1.000 de persoane, iar acustica este excelentă. 

Teatrul poartă numele fondatorului companiei, Vasile Alecsandri (1821-1890), un renumit poet, dramaturg, om politic și diplomat român.

Site web: https://www.teatrulnationaliasi.ro//